To nie produkcja wołowiny najbardziej obciąża środowisko

9 listopada 2022, 08:24

Zrezygnowałem z jedzenia mięsa zwierząt lądowych, gdyż chciałem zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Ale potem pomyślałem, że skoro jestem naukowcem, to powinienem podejmować takie decyzje na podstawie danych naukowych. Dlatego chciałem przeprowadzić takie badania. Teraz widzę, że niektóre ryby i owoce morza bardziej obciążają środowisko niż drób. Więc znowu jem drób, a wyeliminowałem takie produkty jak dorsz poławiany przez trawlery czy plamiak, przyznaje Halpern.



Fraktale wskazują na nowe sposoby walki z nowotworami

11 marca 2015, 11:45

W pewnym momencie przekształcania się komórek przednowotworowych w nowotworowe na powierzchni pojawiają się unikatowe układy fraktali. Naukowcy uważają, że można to wykorzystać do zapobiegania chorobie.


Fantomowe genitalia

16 października 2007, 19:29

Ludzie odczuwają ból nie tylko w nieistniejących kończynach, istnieje także zjawisko fantomowych genitaliów.  


© Alistair Cravenlicencja: Creative Commons

Wywiad polegał na horoskopie

4 marca 2008, 11:24

Dokumenty ujawnione przez The National Archives (TNA) pokazały, że brytyjski wywiad próbował odgadnąć plany Hitlera, studiując jego... horoskop. Węgier Ludwig von Wohl (niekiedy przedstawiający się jako de Wohl) przekonał szefostwo, że potrafi odtworzyć przepowiednie Karla Ernsta Kraffta, prywatnego astrologa fuhrera. Ponieważ niemiecki przywódca przywiązywał do nich dużą wagę, w ten sposób można było ponoć przewidzieć jego posunięcia.


Zaszkodziła im susza?

8 grudnia 2008, 12:05

W jaskini Soreq w pobliżu Jerozolimy znaleziono dowody, które wskazują, że powodem upadku Imperium Rzymskiego i Bizancjum były zmiany klimatyczne (Quaternary Research).


Ile kosztuje brute force

4 listopada 2009, 11:40

Eksperci z firmy Electric Alchemy pokusili się o oszacowanie nie tylko kosztów złamania hasła metodą brute force, ale również oceny, w jaki sposób wykorzystanie najnowszych technologii wpływa na ich obniżenie.


Danie całkowicie syntetyczne

20 kwietnia 2009, 11:41

Francuski szef kuchni Pierre Gagnaire przygotował pierwsze na świecie danie, które w całości powstało nie ze świeżych składników, lecz w wyniku precyzyjnie zaplanowanych reakcji chemicznych. Przystawka z kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, glukozy, kwasu cytrynowego i malitolu zadebiutuje dziś w oznaczonej trzema gwiazdkami Michelina hongkońskiej restauracji w hotelu Mandarin Oriental.


Google największym operatorem DNS

15 lutego 2012, 11:46

Gdy pod koniec 2009 roku Google uruchamiał Google Public DNS usługa miała być tylko eksperymentem. Teraz dowiadujemy się, że obecnie jest to najpopularniejszy system DNS na świecie. Każdego dnia obsługuje on ponad 70 miliardów zapytań.


Megafundusz wspomoże walkę z rakiem?

19 listopada 2012, 12:34

Andrew Lo. menedżer funduszu hedgingowego, znany ekspert od tego typu funduszy i jednocześnie pracownik MIT-u zaproponował utworzenie "megafunduszu" o wartości 30 miliardów dolarów, z którego byłyby finansowane badania nad lekarstwami przeciwnowotworowymi.


Konglomerat Alphabet pomoże firmom w dotarciu do źródeł cyberataku

6 marca 2019, 05:30

Alphabet, konglomerat do którego należy Google, powołał do życia firmę, która oferuje przedsiębiorstwom pomoc w wyśledzeniu źródeł cyberataku. Firma o nazwie Chronicle przygotowała platformę Blackstory. Daje ona klientom dostęp do olbrzymich zasobów Alphabetu, w tym zgromadzonych przez lata przez wyszukiwarkę Google, co powinno ułatwić w zidentyfikowaniu historii i źródła cyberataku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy